top of page
SMRT Building geopend naast Leiden Centraal

SMRT Building geopend naast Leiden Centraal

Opening van de SMRT building bij circulair paviljoen The Field in Leiden. (Video: Brigit Disseldorp/foto's: Felix Straatsma)


Leiden, 13 maart 2024 om 13:50 uur door Felix Straatsma


Bij The Field in Leiden is deze week een SMRT building geopend, een voorbeeldwoning met allerlei nieuwe, geavanceerde slimme technologieën. Het appartement is makkelijk op en af te bouwen. Het stond de afgelopen jaren in Diergaarde Blijdorp en is nu verplaatst naar Leiden.


De smart building bevat meerdere slimme technologieën, zoals in de gevel verwerkte zonnepanelen en een vloer die energie opwekt als je eroverheen loopt. Ook is in het pand een zogenoemde slimme groeiwand aanwezig; met in de muur bevestigde plantenbakken en allerlei sensoren die continu de vochtigheid meten. “Hierdoor weet je precies wanneer welke plant water nodig heeft”, zegt projectmanager Aniek Langendijk van The Field. “De sensoren zijn ontwikkeld door het bedrijf Quantified, dat gevestigd is in het PLNT-gebouw aan de Langegracht.”


Onderwijslocatie

Na de succesvolle verhuizing, is het gebouw inmiddels klaar om gebruikt te worden als fysieke experimenteer- en onderwijslocatie. Leerlingen van mboRijnland krijgen hier vanaf nu les en gaan aan de slag met verschillende innovatieve projecten en technologieën op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast is de smart building open voor iedereen die zich met duurzaamheid bezighoudt of geïnteresseerd is in het begrip circulaire economie.


De voorbeeldwoning stond de afgelopen jaren dus in Diergaarde Blijdorp, maar kwam daar niet goed tot zijn recht en is daarom verplaatst naar het circulair paviljoen naast het spoor bij station Leiden Centraal, links van de Joop Walenkamptunnel.


Onder meer projectmanager Aniek Langendijk en Duzan Doepel van architectenbureau Doepel Strijkers hielden een praatje bij de opening van de SMRT building. Ook wethouder Yvonne van Delft (energie) was bij de lancering aanwezig.
Dit artikel is een publicatie van Sleutelstad

bottom of page